Manyok (Manihot esculenta)
2 posters
1 sayfadaki 1 sayfası
Manyok (Manihot esculenta)
MANYOK, bol nişastalı köklerinden besin olarak yararlanılan tropik bir bitkidir. Ana*yurdu Güney Amerika olan bu bitki {Manihot esculenta) İÖ 2500'den beri bilinmekte ve yetiştirilmektedir. Bugün de tropik bölgelerin kurak iklimli, verimsiz topraklarında yetiştiri*len başlıca tarım ürünlerinden biridir. Ortala*ma 90 santimetreye kadar boylanabilen bitki*nin eğri büğrü bir gövdesi ve bir elin parmak*ları gibi loplara ayrılmış parçalı yaprakları vardır.
Besin depolayarak etlenmiş iri kökleri tro*pik bölgelerde yaşayan insanlar için değerli bir gıda kaynağıdır. Ama köklerde, ancak pişirildiğinde zararsız hale gelen çok zehirli bir siyanür bileşiği (hidrosiyanik asit) bulu*nur. Bu zehirli bileşik, bitkiyi göçmen çekirge ler gibi zararlı böceklerin ve bitkiyle beslenen babunların saldırılarından koruyan bir savun*ma aracıdır.
Manyok kökleri yenebilir hale gelene kadar bir dizi işlemden geçirilir. Bunun için kökler önce soyulur, rendelenir, kaynatılıp sıkılarak suyu çıkarılır ve güneşte kurumaya bırakılır. Su buharlaştığında geriye beyaz bir toz kalır. Elde edilen bu undan ekmek, çorba ve lapa gibi çeşitli yiyecekler ile uzun süre bozulma*dan saklanabilen peksimetler yapılır. Kökler*den ayrıca, tapyoka denen bir yiyecek madde*si ve alkollü bir içki üretilir. Yaprakları ise ıspanak gibi pişirelerek sebze olarak yenir.
Besin depolayarak etlenmiş iri kökleri tro*pik bölgelerde yaşayan insanlar için değerli bir gıda kaynağıdır. Ama köklerde, ancak pişirildiğinde zararsız hale gelen çok zehirli bir siyanür bileşiği (hidrosiyanik asit) bulu*nur. Bu zehirli bileşik, bitkiyi göçmen çekirge ler gibi zararlı böceklerin ve bitkiyle beslenen babunların saldırılarından koruyan bir savun*ma aracıdır.
Manyok kökleri yenebilir hale gelene kadar bir dizi işlemden geçirilir. Bunun için kökler önce soyulur, rendelenir, kaynatılıp sıkılarak suyu çıkarılır ve güneşte kurumaya bırakılır. Su buharlaştığında geriye beyaz bir toz kalır. Elde edilen bu undan ekmek, çorba ve lapa gibi çeşitli yiyecekler ile uzun süre bozulma*dan saklanabilen peksimetler yapılır. Kökler*den ayrıca, tapyoka denen bir yiyecek madde*si ve alkollü bir içki üretilir. Yaprakları ise ıspanak gibi pişirelerek sebze olarak yenir.
BANNED- Banlandı
- Üyelik Tarihi : 20/06/11
Mesajlar : 54
Rep Puanı : 30224
Kullanıcı Seviyesi
Uyarı Seviyesi: %100
Rep Puanı:
(200000/200000)
Geri: Manyok (Manihot esculenta)
:) bğndm
Magic'- Üye
- Üyelik Tarihi : 20/06/11
Bulunduğu Yer : İstanbul
Mesajlar : 142
Rep Puanı : 15221
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz